Bagi yang ingin menjalankan ibadah aqiqah, pasti anda sudah mula meneliti harga kambing aqiqah yang bersesuaian dengan bajet anda.

 

Artikel ini akan membantu dalam menerangkan beberapa soalan yang sering ditanya dan juga mengenai senarai harga kambing aqiqah.

 

Ciri-ciri Haiwan Untuk Aqiqah

Walaupun terdapat perbezaan pendapat dalam jantina haiwan yang lebih baik disembelih, kita haruslah mengikut pendapat syarak.

 

Dalam mazhab Imam Syafie, haiwan jantan adalah lebih baik untuk disembelih berbanding haiwan betina. Namun, kedua- duanya boleh disembelih. Wallahua’lam.

Kebiasaannya haiwan sembelih untuk anak lelaki adalah dua ekor kambing dan seekor kambing untuk anak perempuan.

 

Umur Haiwan Aqiqah

 

Jika haiwan yang ingin dikorbankan ialah kambing, cukup umurnya mengikut ketentuan syarak. Daging haiwan yang di sembelih ini mestilah diagih-agihkan kepada golongan yang memerlukannya.

 

Senarai Harga Haiwan Korban 2020-2021

 

Harga bagi 1 bahagian lembu adalah serendah RM600 manakala bagi seekor lembu pula bermula dari RM4,000 bergantung kepada gred yang bermula dari 180kg hingga 500kg.

 

Bagi Gred C di mana berat lembu adalah antara 200kg hingga 240kg, harganya bermula daripada RM4,000. Manakala bagi Gred B yang berat antara 250kg hingga 280kg, harganya bermula dari RM4,500. 

Bagi lembu bergred A dengan berat di antara 350kg hingga 500kg, harganya bermula dari RM6,500.

harga kambing aqiqah

Bagi yang berminat dengan kambing biri biri pula, harga boleh bermula dari RM950 (anggaran)

 

Senarai Harga Haiwan Korban Luar 2020

Bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban di luar negara, harga satu bahagian lembu adalah dalam lingkungan RM400  (anggaran).

 

Manakala bagi seekor kambing pula, harganya adalah dalam lingkungan RM400-RM700  (anggaran).

 

Demikian adalah sedikit sebanyak mengenai harga kambing aqiqah. Diharapkan artikel ini dapat memberikan manfaat dan pengetahuan berguna kepada anda.

Sekiranya anda berminat untuk melakukan aqiqah tetapi mahu ianya diuruskan oleh pihak lain, anda boleh mendapatkan perkhidmatan Aqiqah Mekah Center. 

harga kambing aqiqah

Aqiqah Mekah Center diuruskan oleh Ansar Tijari Ventures yang menawarkan perkhidmatan melaksanakan ibadah korban dan aqiqah di Mekah.

 

Apa yang menarik dengan perkhidmatan ini ialah ianya memudahkan umat Islam yang ingin melaksanakan ibadah aqiqah tanpa perlu memikirkan perjalanan majlis aqiqah, mencari haiwan aqiqah, membayar katering dan lain-lain. Semuanya dilakukan oleh pihak Ansar Tijari Ventures.

Malah, semua pendaftaran boleh dijalankan di dalam talian sahaja. Mudah, cepat dan selamat!

harga kambing aqiqah

Berikut adalah beberapa senarao harga pakej aqiqah anjuran Ansar Tijari Ventures:

 

AQIQAH KAMBING (RM479)

 • 1 ekor kambing
 • Sijil & video diberikan
 • Percuma Pendrive Eksklusif
 • Percuma Fridge Magnet Kaabah

 

AQIQAH UNTA 1 BAHAGIAN (RM599)

 • 1 bahagian unta
 • Sijil & video diberikan
 • Percuma Pendrive Eksklusif
 • Percuma Fridge Magnet Kaabah

 

AQIQAH 1 EKOR UNTA (RM3250)

 • 1 ekor unta
 • Sijil & video diberikan
 • Percuma Pendrive Eksklusif
 • Percuma Fridge Magnet Kaabah

 

Untuk maklumat lanjut tentang perkhidmatan ibadah aqiqah daripada Ansar Tijari Ventures, layari website mereka hari ini.